Losartan Mylan 100mg Filmomh Tabl 100 X 100mg Flac

Op voorschrift
Geneesmiddel
Niet op voorraad

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Ik weet dat dit product een voorschrift vereist.

Ik bevestig hierbij dat ik de bijsluiter heb gelezen en op de hoogte ben van het gebruik, de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel. Ik verklaar het gevaar van overhaast gebruik van dit geneesmiddel te kennen en beloof het te gebruiken zoals voorgeschreven.

Onze Leveringsmethodes:

Afhalen in de apotheek of aan de automaat

Thuislevering

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

Welke stoffen zitten er in Losartan Viatris?

De werkzame stof in Losartan Viatris is kaliumlosartan.

Elke tablet bevat 12,5 mg, 25 mg, 50 mg of 100 mg kaliumlosartan, equivalent aan 11,44 mg, 22,88 mg, 45,76 mg of 91,52 mg losartan.

De andere stoffen in Losartan Viatris zijn lactosemonohydraat (zie rubriek 2 'Losartan Viatris bevat lactose'), gepregelatiniseerd zetmeel, microkristallijne cellulose, magnesiumstearaat.

De filmomhulling bestaat uit hydroxypropylcellulose, hypromellose, titaandioxide E171 en briljantblauw FCF Aluminium Lake E 133 (alleen in de tabletten van 12,5 mg).

Neemt u naast Losartan Viatris nog andere geneesmiddelen in, of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat innemen? Vertel dat dan uw arts of apotheker.

Wees bijzonder voorzichtig als u de volgende geneesmiddelen inneemt terwijl u wordt behandeld met Losartan Viatris:

 andere bloeddrukverlagende geneesmiddelen, omdat ze de bloeddruk verder kunnen doen dalen. De bloeddruk kan ook dalen met een van de volgende geneesmiddelen/klassen van geneesmiddelen: tricyclische antidepressiva, antipsychotica, baclofen en amifostine.

 geneesmiddelen die kalium bijhouden of het kaliumgehalte kunnen verhogen (bv. kaliumsupplementen of kaliumhoudend vervangingszout of kaliumsparende geneesmiddelen zoals bepaalde diuretica [amiloride, triamtereen, spironolacton] of andere geneesmiddelen die het serumkalium kunnen verhogen (bv. heparine, trimethoprimbevattende geneesmiddelen), gezien de combinatie met Losartan Viatris niet aanbevolen is).

 niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen zoals indometacine, met inbegrip van COX-2-remmers (geneesmiddelen tegen ontsteking en die kunnen worden gebruikt om pijn te verlichten) omdat zij het bloeddrukverlagende effect van losartan kunnen verminderen.

Uw arts kan uw dosis aanpassen en/of andere voorzorgsmaatregelen nemen:

 als u een ACE-remmer of aliskiren inneemt (zie ook de informatie in de rubrieken 'Wanneer mag u Losartan Viatris niet gebruiken?' en 'Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Losartan Viatris?').

Als uw nierfunctie verminderd is, kan gelijktijdig gebruik van die geneesmiddelen leiden tot een verergering van de nierfunctie.

Lithiumhoudende geneesmiddelen mogen niet worden ingenomen in combinatie met losartan zonder nauwe supervisie door uw arts. Bijzondere voorzorgsmaatregelen (bv. bloedonderzoeken) kunnen wenselijk zijn.

  1. Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

Als u de volgende bijwerkingen krijgt, stop dan met Losartan Viatris en raadpleeg direct uw arts of ga naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis:

 uitslag, jeuk, zwelling van het gezicht, de lippen, de mond of de keel hetgeen slik- of ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstige allergische reactie waaronder angio-oedeem. Dit is een ernstige, maar zelden voorkomende bijwerking die bij tot 1 op de 1000 mensen kan optreden.

 onverklaarde spierpijn met donkere (theekleurige) urine. Dit kunnen tekenen zijn van spierproblemen (rabdomyolyse). Dit is een ernstige bijwerking, maar de frequentie ervan is niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald).

De volgende bijwerkingen zijn ook gerapporteerd:

Vaak (kan optreden bij tot 1 op de 10 mensen):

 duizeligheid;

 lage bloeddruk (vooral na extreem veel verlies van vocht uit het lichaam van de bloedvaten, bijvoorbeeld bij patiënten met ernstig hartfalen of onder behandeling met hoge doses diuretica);

 dosisafhankelijke orthostatische effecten zoals verlaging van de bloeddruk bij het opstaan uit een liggende of zittende positie;

 zich zwak voelen of zwak zijn;

 vermoeidheid;

 gedaald aantal rode bloedcellen (bloedarmoede);

 te weinig suiker in het bloed (hypoglykemie);

 te veel kalium in het bloed (hyperkaliëmie);

 stijging van het ureum in het bloed;

 stijging van het serumcreatinine en het serumkalium bij patiënten met hartfalen;

 veranderingen van de nierfunctie, waaronder nierfalen, wat veranderingen van het urineren en lage rugpijn kan veroorzaken.

Soms (kan optreden bij tot 1 op de 100 mensen):

 slaperigheid;

 hoofdpijn;

 slaapstoornissen;

 gevoel van verhoogde hartslag (hartkloppingen);

 een gevoel van beklemming in de borstkas of ernstige pijn op de borst (angina pectoris);

 kortademigheid (dyspneu);

 hoesten;

 buikpijn;

 verstopping;

 diarree;

 misselijkheid;

 braken;

 netelroos (urticaria);

 jeuk (pruritus);

 huiduitslag;

 plaatselijke zwelling (oedeem).

Zelden (kan optreden bij tot 1 op de 1000 mensen):

 overgevoeligheid;

 ontsteking van bloedvaten (vasculitis, waaronder ziekte van Henoch-Schönlein);

 verdoofd of tintelend gevoel (paresthesie);

 flauwvallen (syncope);

 zeer snelle en onregelmatige hartslag (atriumfibrilleren);

 beroerte;

 ontsteking van de lever (hepatitis), die geel worden van de huid en de ogen (geelzucht) kan veroorzaken;

 verhoogde bloedspiegel van alanineaminotransferase (ALT); verdwijnt gewoonlijk na stopzetting van de behandeling.

Niet bekend (frequentie kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald):

 daling van het aantal bloedplaatjes;

 oorsuizen (tinnitus);

 leverfunctiestoornissen;

 verhoogde gevoeligheid voor de zon (lichtgevoeligheid);

 migraine;

 verandering in smaak;

 erectiestoornissen, impotentie;

 depressie;

 ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), die hevige pijn in de buik veroorzaakt;

 spier- en gewrichtspijn;

 laag natriumgehalte in het bloed (hyponatriëmie), wat te zien is bij bloedonderzoek;

 griepachtige symptomen;

 een algeheel minder goed gevoel (malaise);

Wanneer mag u Losartan Viatris niet gebruiken?

 Als u allergisch bent voor een van de stoffen die in dit geneesmiddel zitten. Deze stoffen kunt u vinden onder rubriek 6.

 Als uw leverfunctie sterk gestoord is.

 Als u langer dan 3 maanden zwanger bent. (Het is ook beter Losartan Viatris te vermijden in het begin van de zwangerschap - Zie rubriek 'Zwangerschap en borstvoeding')

 Als u diabetes of een nierfunctiestoornis heeft en u wordt behandeld met een bloeddrukverlagend geneesmiddel dat aliskiren bevat.

  1. Hoe neemt u Losartan Viatris in? Neem dit geneesmiddel altijd in precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Uw arts zal de dosering van Losartan Viatris bepalen naargelang van uw toestand en naargelang u andere geneesmiddelen inneemt. Het is belangrijk de inname van Losartan Viatris voort te zetten zolang uw arts het voorschrijft teneinde uw bloeddruk goed onder controle te houden. Volwassen patiënten met een hoge bloeddruk De behandeling start gewoonlijk met 50 mg losartan (één tablet Losartan Viatris 50 mg) eens per dag. Het maximale bloeddrukverlagende effect wordt bereikt 3-6 weken na de start van de behandeling. Bij sommige patiënten kan de dosering later worden verhoogd tot 100 mg losartan (twee tabletten Losartan Viatris 50 mg) eenmaal per dag. Als u de indruk hebt dat het effect van dit geneesmiddel te sterk of te zwak is, moet u met uw arts of apotheker spreken. Gebruik bij kinderen en jongeren tot 18 jaar Kinderen jonger dan 6 jaar Losartan Viatris wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan 6 jaar, omdat niet is vastgesteld dat het werkt in deze leeftijdsgroep. Kinderen in de leeftijd van 6 – 18 jaar De aanbevolen startdosis bij patiënten die tussen 20 en 50 kg wegen is 25 mg eenmaal per dag (tot een maximum van 50 mg losartan eenmaal per dag). De arts kan de dosis verhogen als de bloeddruk niet onder controle komt.

Bijsluiter 5/9

Andere vorm(en) van dit geneesmiddel kunnen mogelijk meer geschikt zijn voor kinderen, vraag uw arts of apotheker. Volwassen patiënten met een hoge bloeddruk en type 2-diabetes De behandeling start gewoonlijk met 50 mg losartan (één tablet Losartan Viatris 50 mg) eens per dag. De dosering kan later worden verhoogd tot 100 mg losartan (twee tabletten Losartan Viatris 50 mg) eenmaal per dag afhankelijk van de respons van uw bloeddruk. Losartan Viatris kan worden toegediend met andere bloeddrukverlagende geneesmiddelen (zoals diuretica, calciumantagonisten, alfa- of bètablokkers en centraalwerkende middelen) en met insuline en andere vaak gebruikte geneesmiddelen die het glucosegehalte in het bloed verlagen (zoals sulfonylureumderivaten, glitazonen en glucosidaseremmers). Volwassen patiënten met hartfalen De behandeling begint gewoonlijk met 12,5 mg losartan (één tablet Losartan Viatris van 12,5 mg) eenmaal per dag. Doorgaans moet de dosering stapsgewijze om de week worden verhoogd (d.w.z. 12,5 mg per dag de eerste week, 25 mg per dag de tweede week, 50 mg per dag de derde week, 100 mg per dag de vierde week, 150 mg per dag de vijfde week) tot de onderhoudsdosering die eu uw arts heeft voorgeschreven. Er mag een maximale dosis van 150 mg losartan (bijvoorbeeld drie tabletten Losartan Viatris 50 mg) eenmaal per dag worden gebruikt. Bij de behandeling van hartfalen wordt losartan gewoonlijk gecombineerd met een diureticum (een geneesmiddel dat de hoeveelheid urine die uw nieren produceren, verhoogt) en/of digitalis (een geneesmiddel dat helpt om het hart sterker en efficiënter te maken) en/of een bètablokker.

CNK4216834
OrganisatiesViatris
MerkenViatris
Breedte63 mm
Lengte95 mm
Diepte60 mm
Actieve ingrediëntenlosartan kalium