contactgegevens
APOTHEEK LANOO
Heidestraat 82a
3590 Diepenbeek
T. 011 33 19 11
pascale.lanoo@telenet.be
vrijdag 18/01/2019

› Steekmug overwintert in Nederland

Het is volop winter, maar steekmuggen veroorzaken overlast. Met name rond Den Haag, rond Breda, in Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben mensen last van muggen. De boosdoener is waarschijnlijk de Culex pipiens molestus-mug, een ondersoort van de bekende Nederlandse huissteekmug.

 

Het vermoeden is dat het aantal molestus-muggen toeneemt door de stijgende temperaturen. Door het relatief warme najaar konden muggen langer actief blijven en is de kans groter dat ze in ondergrondse ruimtes overleven. De molestus-mug, die agressiever is dan de huissteekmug, kan het westnijlvirus overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken. De ziekte heeft zich wel definitief gevestigd in Zuid-Europa en verplaatst zich in noordelijke richting als gevolg van klimaatverandering. In Europa is er een sterke stijging in het aantal doden door het westnijlvirus. In 2018 eiste het virus in Europa 181 levens, het jaar ervoor bleef de teller steken op 26. In totaal raakten ruim vijftienhonderd mensen binnen de EU besmet met het virus. Dit aantal is hoger dan het aantal besmettingen in de voorgaande zeven jaren bij elkaar opgeteld. Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. Wie ziek wordt van het westnijlvirus krijgt griepachtige klachten met hoge koorts.

[18 Januari 2019]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)