contactgegevens
APOTHEEK LANOO
Heidestraat 82a
3590 Diepenbeek
T. 011 33 19 11
pascale.lanoo@telenet.be
vrijdag 07/12/2018

› Bloedvaten krimpen al door 1 blikje energiedrank

Energiedrank is nog slechter voor de gezondheid dan al werd gedacht, melden onderzoekers van de Universiteit van Texas. De consumptie van slechts één blikje energiedrank verhoogde het risico op een hartaanval of beroerte binnen negentig minuten flink. De reden: de bloedvaten vernauwen sterk.

 

De onderzoekers vermoeden dat het vernauwen van de bloedvaten veroorzaakt wordt door de slechte ingrediënten-mix van de energiedrankjes: cafeïne, suiker, taurine en andere kruiden. Die ingrediënten zorgen namelijk voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat weer tot nauwere vaten leidt. In de studie kregen 44 gezonde, niet rokende studenten een energiedrankje. De onderzoekers testten het bloed voordat de studenten van het energiedrankje dronken en negentig minuten erna. Wat bleek? Na inname vernauwde de interne diameter van de bloedvaten tot de helft van het oorspronkelijke formaat. Die vernauwing leidt tot een hogere kans op hartaanvallen en beroertes. Het ging om een tijdelijk effect. Het was al bekend dat energiedrankjes het lichaam uitdrogen, de vochtopname in de darm vertragen en voor hartritmestoornissen kunnen zorgen.

[07 December 2018]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)