contactgegevens
APOTHEEK LANOO
Heidestraat 82a
3590 Diepenbeek
T. 011 33 19 11
pascale.lanoo@telenet.be
donderdag 10/01/2019

› DNA-test tegen ernstige bijwerkingen chemokuur

Door kankerpatiënten genetisch te onderzoeken voordat zij chemotherapie krijgen, kunnen levensbedreigende bijwerkingen en zelfs sterfgevallen worden voorkomen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van ruim dertig Nederlandse artsen en wetenschappers uit zeventien ziekenhuizen. Na een brief van het Nederlandse onderzoeksteam heeft de Europese medicijnautoriteit EMA aangekondigd de bijsluiter van het chemomedicijn 5-FU aan te passen.

</b>

 

Het chemomiddel 5-FU is wereldwijd een van de meest gebruikte middelen tegen onder andere darmkanker, borstkanker en maagkanker. Bij een deel van de patiënten veroorzaakt het echter ernstige, soms fatale bijwerkingen. Van alle patiënten heeft 8 procent een variatie in hun DNA waardoor het medicijn minder goed of nauwelijks wordt afgebroken, zodat de toegediende standaarddosis fataal kan worden. Er overlijden ieder jaar naar schatting wereldwijd honderden kankerpatiënten aan het chemomiddel. De DNA-test wordt in de Nederlandse richtlijn voor de behandeling van darmkanker al voorgeschreven.

De Nederlandse artsen volgden jarenlang ruim elfhonderd kankerpatiënten die het middel nodig hadden. Na een brief van het Nederlandse onderzoeksteam heeft de Europese medicijn-autoriteit EMA aangekondigd de bijsluiter van het chemomedicijn aan te passen. Zo worden artsen in heel Europa gewezen op de noodzaak van DNA-onderzoek.

[10 Januari 2019]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)