contactgegevens
APOTHEEK LANOO
Heidestraat 82a
3590 Diepenbeek
T. 011 33 19 11
pascale.lanoo@telenet.be
maandag 07/01/2019

› Doorbraak 2018: losse cellen volgen

Volgens kenners gaat 2018 de geschiedenisboeken in als het jaar waarin men voor het eerst cel voor cel volgde hoe een embryo uitgroeit tot een gewerveld dier. Inmiddels wordt de techniek voorzichtig gebruikt om bijvoorbeeld tumoren beter te doorgronden en ontwikkelingsstoornissen bij baby’s te ontrafelen. De techniek werd door de vakredactie van het blad Science en door 12 duizend wetenschappers uitgeroepen tot ‘Doorbraak van het jaar’.

 

Door een aantal nieuwe technieken te combineren, slaagden wetenschappers erin om het binnenste van tienduizenden cellen tegelijk door te meten, terwijl ze uitgroeiden tot de organen en ledematen van een zebravis, een kikker en de platworm ‘planaria’. De techniek leest in afzonderlijke cellen welke genetische programma’s daar staan ingeschakeld, een beetje alsof je in alle Nederlandse huiskamers tegelijk kijkt welke televisiezenders er aan staan. Zo ontstaat een beeld van hoe weefsels en organen precies groeien, en waar het eventueel misgaat.

[07 Januari 2019]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)