contactgegevens
APOTHEEK LANOO
Heidestraat 82a
3590 Diepenbeek
T. 011 33 19 11
pascale.lanoo@telenet.be
vrijdag 04/01/2019

› Luchtkwaliteit weinig verbeterd

De concentraties van fijnstof en stikstofdioxide lagen in 2017 in het grootste deel van Nederland onder de Europese grenswaarden. Hoewel dat positief klinkt, is er weinig verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Dit meldt RIVM op basis van de monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Vanuit gezondheidsoogpunt is het belangrijk om de concentraties van deze stoffen verder terug te brengen, ook wanneer deze beneden de grenswaarden liggen.

 

Voor zowel stikstofdioxide als fijnstof werden de grenswaarden lokaal overschreden. Voor stikstofdioxide vonden de overschrijdingen plaats in een aantal drukke straten in binnensteden. De grenswaarde voor fijnstof wordt vooral in gebieden met intensieve veehouderijen overschreden. Ten opzichte van 2016 is de gemiddelde stikstofdioxideconcentratie in Nederland iets gedaald. Voor de komende jaren wordt een verdere afname verwacht van zowel het aantal overschrijdingen van grenswaarden als de gemiddelde concentratie. De afname van fijnstof stagneert echter. Voor de berekeningen voor het NSL leveren overheden actuele gegevens aan over wegverkeer en veehouderijen. De kwaliteit van veel van deze gegevens is de laatste jaren sterk verbeterd.

[04 Januari 2019]

<span style="font-size: 11px;color:#555555;">Bron: <a href="https://mixcom.nl/" target="_blank" title="MixCom Media Group">MixCom Media Group</a><sup>&reg;</sup></span>

 

(Bron: EXED®)